Hareskår

Del gjerne:)
Liten jente

Hareskår er hva de i gamle dager kalte leppe kjeve ganespalte. Jeg har hørt at en gammel myte sa at gravide kvinner som så en hare fikk barn med hareskår. Jeg har leppe kjeve gane spalte, moren min hadde det samme og en av mine søstre. Så jeg ble født inn i en familie med kjennskap til og kunnskap om dette.

Når jeg ble født på 70 tallet fikk mamma beskjed om at det var ingen fare for at jeg skulle få «hareskår», da de allerede hadde en datter med dette.  Så feil kan man ta… På fødeavdelingen fikk de litt sjokk rett og slett, de var jo ikke informert om at det fantes et barn i familien med dette, og tydeligvis så de ikke at mamma hadde det selv – så de ga henne noe og sove på. Hjemme med mine søstre gikk pappa og ventet på beskjed om hvordan alt var gått, og ble en smule sint når det viste seg etter mange mange timer at alt var ok, men jeg hadde leppe kjeve gane spalte.

Jeg kan ikke huske idag at jeg syntes dette var noe stort problem.  Jeg hadde et komplisert forhold til folk med legefrakk, så den måtte av når de skulle undersøke meg. Jeg gikk glipp av skolestart et par år, men det var pga av øre operasjoner. Jeg hadde mye plager med ørene, og flere runder med dren i øret.

Ungdomstiden hadde jeg en periode der jeg følte jeg var ufattelig stygg, og hvordan skulle dette gå – ingen kunne vel elske meg med et arr midt i trynet Som unge jenter har en tendens til å gjøre, var dette ganske dominerende tanker i livet mitt lenge, men dette gikk seg til. Hadde fantastiske venner rundt meg som tok vare på meg, og Jeg hadde jo en flott storesøster som klarte seg greit i livet – så det trengte vel ikke gå noe verre med meg.

Jeg husker mange turer til sykehuset. Den lange kjedelige kjøreturen til Oslo hver høst, for årlig kontroll på sykehuset og kjeveortoped. Disse turene var det som regel meg, min storesøster og Mamma og Pappa. Det viste seg i voksen alder at mine andre søstre, som ble plassert hos en tante av oss, var kjempe sjalu på disse ferieturene til Oslo. Vi to som satt i bilen hadde vel gjort mye for å kunne være igjen og besøke den flotte tanten vår istedenfor og sitte på den altfor lange og kjedelige turen til Oslo, hvor tannlege og legebesøk ventet.

Den lokale tannlegen traumatiserte meg mye mer i mitt forhold til tannleger, med brutal behandling og lokalbedøvelse om ikke virket ( men det var bare jeg som var pysete). Der kjenner nok mange seg igjen fra behandling av lokale tannleger på 80 tallet.

Jeg slet og med masse halsbetennelser noen år, og fikk ikke lov til å fjerne mandlene. Legene på Rikshospitalet var redd for at jeg skulle få pipelyd i stemmen når jeg pratet, da det rett og slett ble for åpent. Selv idag kjenner jeg alltid en forkjølelse i halsen først.

I voksen alder måtte jeg inn og rette litt på skilleveggen i nesegangen, da jeg hadde endel pustestopp når jeg sover. Da var det inn på undersøkelse på Rikshospitalet først med 2 leger – det er alltid minst 2 leger når du er hos spesialister innenfor LKG.  De sitter og ser på meg, så lurer de på da: om jeg er fornøyd med formen på leppen min, så jeg svarte at jo jeg var veldig fornøyd med den. Neste spørsmål: om jeg var fornøyd med formen på nesen – den er fin den svarte jeg. Sagt med andre ord – nei takk jeg vil ikke fikse på noe. Så da lo de bare, og fortalte videre hva de skulle gjøre med retting av neseveggen min. Operasjonen fungerte fint, og jeg sover helt greit idag.  Litt snorkelyder er det visstnok, men ikke pustestopp.

Livet som voksen med LKG er for meg helt uproblematisk. Det hender barn spør meg om hvorfor jeg har et arr på leppa, men da er det bare og svare at jeg er født med det – og det godtar de fleste helt fint. Jeg må forresten passe på og ikke være for framover-lent når jeg drikker, eller le når jeg drikker – da kan det komme ut nesa. Da er utfordringene med litt for mange kilo, for mye og gjøre på jobb og andre saker det som har fokus i en vanlig hverdag.

Jeg leste denne artikkelen for en stund siden : https://www.aftenposten.no/norge/i/xW5xl/ny-norsk-forskning-om-barn-med-leppe-og-ganespalter-vekker-internasjonal-oppsikt. Synes det var litt hyggelig og se, at de mener det går bra oss 😊

Randi Røyland har nettopp skrevet en bok om lepp, kjeve og ganespalte til dere som vil vite mer. Her forteller hun 10 forskjellige historier fra voksne med LKG, hva det vil si og bli født med LKG og utfordringer man møter.   Dere finner mer informasjon på https://www.facebook.com/Ingen-vet-hvor-haren-hopper-En-bok-om-Leppe-Kjeve-og-Ganespalte-121129019292152/

Dette er tidligere innlegg i bloggen vår om leppe-, kjeve- og ganespalte:

LEPPE-, KJEVE- OG GANESPALTE

LEPPE-, KJEVE- OG GANESPALTE – EN LITEN OPPDATERING SIDEN SIST